Het veelzijdige leven van Edwin Mulder…
Hij was ooit de kroonprins van DTZ Zadelhoff – door Cor van Zadelhoff tijdens een bijeenkomst van radiocafé Memphis zelf zo betiteld – maar circa zeven jaar geleden stapte Edwin Mulder uit dat bedrijf om voor zichzelf te beginnen. Het was ook ongeveer het moment dat de crisis uitbrak, dus of dat nu zo’n perfecte timing was… Zelf vindt hij overigens dat hij steeds op de goede momenten is opgestapt, bij Zadelhoff en recent als voorzitter van Go Ahead Eagles.
Een waslijst aan activiteiten doet hij tegenwoordig. Omdat hij zijn boterham niet in het vastgoed kan verdienen of omdat hij voor van alles gevraagd wordt, leggen we hem plagerig voor. “Ik had vijftien jaar gewerkt bij Zadelhoff en ik heb met mezelf de afspraak gemaakt: als de dag aanbreekt dat ik met minder plezier naar mijn werk ga, dan ga ik wat anders doen. Die dag kwam! En was te wijten aan de discussies in het bedrijf over koers en toekomst. Afspraken kom ik na, ook met mezelf en toen heb ik ontslag genomen.” Was u dan financieel onafhankelijk of wellicht bord voor uw kop? “Bord voor mijn kop dan maar, het zijn wel onmogelijke keuzes elke keer die u mij voorlegt…. Zadelhoff is een mooi bedrijf, daar heb ik het goed gehad, ik hoefde niet meteen in de stress te schieten als ik een paar jaar niets zou verdienen met mijn eigen bedrijf.” Mulder begon een bedrijf in vastgoedbeleggingen en vanaf de eerste dag heeft hij goed zijn brood kunnen verdienen. “De crisisjaren zijn de allerbeste jaren geweest in de vastgoedwereld. Maar wel met de toevoeging: als je middelen tot je beschikking had! De mensen die in de problemen kwamen, waren allemaal overgefinancierd: ondernemen met geld van de bank. Maar er waren ook verstandige ondernemers die veel eigen middelen hebben, in de dure tijd niet hebben meegedaan en gewacht hebben op een minder dure tijd. Nou, dat was het de afgelopen jaren wel…”
Suriname
Bij Go Ahead Eagles werkte een Surinaamse jongen, die werkte ook voor Surinam Airwayes. “Hij gaf commerciële trainingen. Dat deed hij naast zijn vrijwilligerswerk bij Go Ahead. Op een goede dag zei hij dat er 28.000 woningen gebouwd worden in Suriname en of ik wilde helpen.” Mulder en zijn kompanen kregen de klus en zijn inmiddels aan de eerste 1200 woningen begonnen. “Het is een sociaal woningbouwprogramma waarbij de bewoners de grond voor niets krijgen. In Suriname wonen soms wel drie of vier generaties in een woning. Dat geeft nogal wat sociale problemen, vooral op privacy-gebied zoals je je kunt voorstellen.” Suriname is ongeveer vijf keer zo groot als Nederland, er wonen 450.000 mensen van wie 350.000 in Paramaribo en omgeving. “De overheid heeft gezegd, iedereen krijgt een stukje grond, je wordt gescreend en als je goed bent voor je geld, krijg je ook een hypotheek. En wij leveren die huisjes voor ongeveer 30.000 euro. Mijn rol is vooral partijen bij elkaar brengen.”
Thoma/Post
In Nederland adviseert Mulder de afdeling Bijzonder Beheer van banken die problemen hebben met klanten. “Dat zijn over het algemeen klussen waar we niet vragen naar de mogelijke verdiensten, maar eerder hoeveel verlies accepteren we? Mijn rol?
Zorgen dat het verlies zo min mogelijk wordt. Door na te denken over herontwikkelingen, huurders afkopen, eigenlijk alles wat je nog kunt doen om wat waarde aan het onroerend goed mee te geven of op zijn minst te zorgen dat het niet nog minder waard wordt.” Twee dagen in de week is hij tegenwoordig bij makelaardij Thoma/Post te vinden. “Albert Post en Jan Wassink van Thoma Makelaars hebben mij gevraagd de fusie tussen hun bedrijven te begeleiden en om een bedrijfsonroerendgoedpoot voor het fusiebedrijf op te zetten. Ik vind dat heel leuk, ik heb jaren bij een groot bedrijf gewerkt, de laatste jaren werk ik vooral alleen en nu werk ik weer in een team. Het is niet altijd leuk natuurlijk, want een fusie betekent ook verandering en verandering vinden mensen niet altijd fijn, maar ik weet zeker dat er een mooi bedrijf zal ontstaan.”
Marc Overmars
Met oud-voetballer Marc Overmars werkte hij bij Go Ahead en daarbuiten samen, Overmars is binnenkort weer beschikbaar vermoeden we… “Hij heeft bij Ajax natuurlijk veel last van de affaire rond Cruyff. Bij Go Ahead hadden wij ook wel een vijfde kolonne maar die hadden we redelijk onder controle. Bij Ajax is dat iets anders, maar Mark raakt niet snel overstuur.”
“Maatschappelijk corvee,” noemt hij de vijf jaar dat hij voorzitter was van Go Ahead. “Het heeft veel tijd, energie en geld gekost. Ik heb een heleboel geleerd. Go Ahead is een kleine club, ik was erg toch wel een dag of vier per week druk mee, want ik ging ook over de emmers en dweilen en de veters in de schoenen. Na de promotie dacht ik, ‘op je hoogtepunt stoppen’. Achteraf gezien heb ik dat bij Zadelhoff ook gedaan, want na mijn vertrek klapte de markt in elkaar.” En zo verging het Go Ahead ook, voegen wij er aan toe…. “Om voorzitter te zijn, zijn er twee zaken heel belangrijk: niet gevoelig zijn voor wat mensen van je vinden. Ik had hier niet meer gezeten als ik alle ziektes had gekregen die ze mij hebben toegewenst. En het tweede: reken niet op al te veel waardering. En als je je daar nou van tevoren op instelt is het een hartstikke leuk baantje.” Hij is ook een paar weer bedreigd. “Dat is niet zo fijn, het is heel triest dat dat er bij hoort blijkbaar. Als voorzitter moet je verwachtingen managen, gewoon op de centen zitten en niet gevoelig zijn voor wat mensen van je vinden.”
Commissaris
Hij heeft wel indruk gemaakt, ook in Zeist, want binnen een maand na zijn aftreden werd hij uitgenodigd voor de Raad van Commissarissen van de Jupiler League. “Voetbal is een heel goed netwerk. Dat heeft me veel gebracht. En de tijdsbesteding is anders dan bij Go Ahead en ik krijg er zelfs nog een vergoeding voor.” Spannend, noemt hij dat werk. “Je zit in een krachtenveld met de KNVB, met de Eredivisie, met Fox die best veel macht heeft en met SBS6, want je moet toch proberen je eigen competitie zo goed mogelijk voor het voetlicht te brengen.” Nou , veel plezier bij Telstar tegen Almere City… Enigszins giftig: “Kijk, dat is precies waar wij last van hebben: dat er altijd meesmuilend over die league wordt gedaan. Het is een talentencompetitie. Een derde van de spelers die nu in de Eredivisie voetballen komt uit de Jupiler League. Veel grote spelers zoals Mark Overmars, Ruud van Nistelrooy, Mark van Bommel zijn allemaal begonnen in de Jupiler League.” Nou horen wij dat hij gevraagd is als voorzitter van FC Twente. Klopt dat? “Het is me wel eens gevraagd, ja.” Mulder zelf is overigens zelf ook een goede voetballer geweest die op de drempel van het betaalde voetval heeft gestaan.
China
Voetbal is een hobby, maar Mulder is ook gek op auto’s. Hij helpt automobielconstructeur Vencer in Vriezenveen. “Wat ik daar doe? Nou, alles wat nodig is om die onderneming in de vaart der volkeren op te stuwen. De automotive industrie heeft het voor wat betreft de financierbaarheid erg moeilijk.” Mulder helpt de auto in Turkije, in China, in Duitsland aan de man te brengen. “We kunnen er vijftien per jaar bouwen. We hebben er nu veertien contractueel verkocht aan China. Nu moeten we ze in elkaar gaan zetten en dat betekent weer extra kapitaal.” Als het om China gaat, adviseert Mulder ook busonderneming Havi. Niet vreemd, want Mulder is adviseur van een Stichting Culturele Economische Betrekkingen China Nederland. Samen met Havi probeert hij Chinezen te interesseren in een reis naar Europa. Dat lukt redelijk goed, op het kantoor in Beijing werken twintig mensen. “Wij rijden jaarlijks 100.000 Chinezen door Europa.”
Nog geen reacties