Imtech jarenlang door financiële instellingen omarmd
De ondergang van Imtech leest als een spannend boek. Ongelooflijk! CEO René van der Bruggen was net als Aholds Van der Hoeven toch een soort halfgod. Wie kon deze man vervangen? Dat werd per 1 januari 2013 ongeveer zijn tegenpool: Gerard van de Aast uit Langeveen. Hij had bij VolkerWessels als hoogste baas tussen 2009-2012 niet al te veel indruk gemaakt. Hij werkte tijdens zijn carrière bij alle bazen eigenlijk nooit echt lang, alleen bij Elsevier scheen hij zich als bestuurder echt op zijn gemak te hebben gevoeld gedurende zeven jaar.
Imtech werd jarenlang door financiële instellingen en beleggers omarmd. Maar als iets onmogelijk mooi lijkt, dan is het vaak ook onmogelijk. In de afgelopen maanden bleken de successen een serie internationale trucs van Imtech. In gang gezet door Van der Bruggen, lees ik in het Financieel Dagblad. Oktober 2014: ‘Imtech heeft jarenlang op instigatie van Van der Bruggen via de Duitse vestiging de Nederlandse cijfers opgekrikt met boekhoudkundige trucs en illegale transacties’, aldus de voormalig Duitsland-baas Klaus Betz van Imtech.
Betz stelt dat in de periode 2002-2012 ten minste honderd miljoen euro naar Nederland is overgemaakt om problemen te maskeren.
Van der Bruggen ken ik niet, Van der Hoeven (Ahold) heb ik wel een paar keer ontmoet. Geen feest: dreigen, beledigen, intimideren en vervolgens weer proberen in te pakken. Ik stel me voor uit alle verhalen en interviews dat Van der Bruggen uit hetzelfde hout gesneden is. En ik begrijp dat wel, ik zie wel vaker mensen als gevolg van ontbrekende tegenwind omhoog vallen.
Het relatief snelle vertrek van Van de Aast bij VolkerWessels was eigenlijk geen verrassing, zijn intrede bij Imtech deed bij velen de wenkbrauwen fronsen. Alsof Han Pape van de Roskam naar Story overstapt. Van der Bruggen moet geweten hebben dat na zijn vertrek de ballon een keer zou knappen. Ik heb een tijdje gedacht dat ze Van de Aast, de rechtlijnigheid zelve uit de Twentse mest, vooral nodig hadden als kop van Jut. Maar hoewel hij zich de afgelopen 2,5 jaar toch als een puber in een corrupt bordeel moet hebben gevoeld, lijkt hij mijns inziens terecht de dans te ontspringen. Je kan veel van Van de Aast zeggen, maar hij is niet crimineel. En niet dom. Hij moet toch al vrij snel gezien hebben wat een bende het bij zijn nieuwe werkgever was. Waarom is hij niet meteen opgestapt? Slecht voor zijn CV dat toch al leest als dat van een dronken hordeloper…
Nog geen reacties