Life+ Business

Dankzij Saxion wordt kleding binnenkort gerecycled

In Nederland is het inmiddels heel gewoon om papier, glas, plastic, chemicaliën, blik apart in te zamelen. Maar als een broek of shirt niet meer lekker zit, verkleurd is of versleten, dan gaat het in de afvalbak. En tweedehands kleding is een kleine markt. Maar binnen een paar jaar koop je kleding van gerecyclede kleding. Bij Saxion wordt daar hard aan gewerkt. “Over bijna vijf jaar hoop ik op een fabriek, liefst in Overijssel waar 500 ton verwerkt kan worden,” vertelt Gerrit Bouwhuis (59) van het lectoraat ‘smart functional materials’ van Saxion. “Ik ben associate lector, maar ik vind jouw omschrijving van ‘chef duurzaamheid’ mooier.”

De groei van de wereldbevolking enerzijds maar ook de groei van de welvaart zal leiden tot een forse stijging van de vraag naar kleding. “Er is uitgerekend dat in 2050 de vraag bijna twee keer zo groot zal zijn als nu. Maar de grond voor katoenteelt is ook nodig om te wonen, voor landbouw en veeteelt, dus dat wordt een groot probleem. De Europese Unie zet onder meer in op hergebruik van kleding, recyclen (alleen polyester wordt al gerecycled). Dat kan mechanisch, maar bij Saxion concentreren we ons op chemische recycling.” Bouwhuis krijgt steun van lector Ger Brinks en onderzoeker Anton Luiken. “We maken ons druk om papier, glas en noem maar op, maar kijk eens wat je verspilt als je een spijkerbroek weggooit: weegt ongeveer een halve kilo, er was ongeveer 5000 liter nodig om het katoen te laten groeien, tweehonderd gram kunstmest en ook twintig gram pesticiden en herbiciden. En als we de broek zat zijn, gooien we hem weg, pure kapitaalsvernietiging. Wat we feitelijk weggooien is de cellulose, dat is een polymeer dat ook het belangrijkste bestanddeel is in hout, gras en katoen. Dat wordt dan via verbranding gerecycled in thermische energie, elektriciteit voor jou en mij. Nou, dat vind ik niet zo’n goede ruil.” Bij Saxion wordt nu gewerkt aan een proces om kleding te recyclen door de kleding van kleur te ontdoen, de ‘finish’ (om stof krimpvrij te maken of bijvoorbeeld glans te geven) eraf te halen. Daarna wordt de rest uit elkaar getrokken. “Texperium in Haaksbergen is een partner van Saxion en dat bedrijf kan dat goed.” Uiteindelijk blijft er van een kledingstuk alleen heel kleine stukjes stof over. “We gaan het ontkleuren, wassen en vervolgens gaan wij het katoen geschikt maken om op te lossen. Dan heb je een papje en dat papje kun je uitspuiten in draden en die laat je meteen in vloeistof zakken waardoor het weer vaste stof wordt. Tot nu hebben we dit alleen op laboratoriumschaal (10 kg) gedaan, wij denken dat het proces tussen de twintig en maximaal vijftig liter water per kilogram kost.” Bouwhuis hoopt dat er een fabriek staat in 2020. Met dank aan Saxion dat voor zover bekend voorloper is op dit gebied. “We willen graag binnen een paar jaar een ‘pilot plant’ waar we drieduizend kilo ingezamelde kleding kunnen gebruiken. In Europa wordt jaarlijks twee miljard kilo textiel ingezameld, daarvan is ongeveer een kwart goed om te recyclen, we zoeken alleen textiel met cellulose.”

Vorige bijdrage

Ondernemerschap

Volgende bijdrage

Rutten uit Twente brengt Feyenoord niet de landstitel

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *