Jan Medendorp: ‘Eerlijkheid is de rode draad in mijn leven’
Ik liep Henk Keizer van GGN tegen het lijf bij kapper Maikel Assink in Hengelo. Althans, ik zat in de stoel naast hem. Keizer stuurt incassospecialisten en gerechtsdeurwaarders aan. Ik vind zijn werk niet sexy en dan druk ik me netjes uit. Het is net als met politie (waar hij ook heeft gewerkt), ik ga er met een boog omheen, tot je ze nodig hebt…. Dat heb ik gelukkig niet zo heel vaak. En mijn factuurtjes zijn tot nu toe op een enkele na keurig betaald. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik Keizer eigenlijk ook helemaal niet de CEO van zo’n bedrijf vind. Maar hij is het wel. Zijn spaarzame vrije tijd stak hij tot voor kort in FC Twente. Ook al zo’n rare combinatie. Er doen wat verhalen de ronde over zijn vertrek, maar hij hield vol geen ruzie te hebben met Aldo van der Laan en Joop Munsterman. “Ik heb er echt te weinig tijd voor.” Hij wil nog één keer een nieuwe job, vertelde hij. Hij is 57 jaar en volgens hem kan het nog wel een keer. Maar tegelijkertijd is hij ook druk met een stevige reorganisatie van ‘zijn’ bedrijf en hij wil bedrijven serieus gaan helpen met debiteurenbeheer en dan niet alleen door slechte betalers een beetje onder druk te zetten. Ik maak een verhaal van ons gesprek Henk, plaag ik, let op wat je zegt. ‘Prima, maar wil je er wel boven zetten dat ik altijd eerlijk ben geweest, dat is waar ik werkelijk aan hecht’. En weg is hij. Maikel zeurt dat ik grijs word. Wel eerlijk, maar ik wil dat gelul over mijn haar eigenlijk niet horen. Eerlijk. Ik herhaal het woord een paar keer zachtjes. Eerlijk. Ik ken inderdaad niet zo heel veel eerlijke mensen. En de crisis maakt het ook niet beter…
‘Je moet nodig naar de kapper’, meldt mijn visagiste Ineke ongeveer wekelijks als ze me opmaakt voor de opname van Stand van Zaken, een ondernemersprogramma van TV Oost. Ik maak een afspraak bij Maikel. Mijn haar wordt gewassen en ik word naar een stoel begeleid. Ik kijk opzij, naast mij wordt Henk Keizer van GGN onder handen genomen. ‘Als er iemand baat bij de crisis heeft, ben jij het wel’, maak ik een geforceerd grapje. “Als er iemand is van wie de rekeningen zeker betaald worden, ben jij het wel,” grijnst hij terug.
Hij is 57 jaar, “en ik ben van 1957.” Samen met een paar partners is hij eigenaar van GGN, incasso- en gerechtsdeurwaarders.‘De één zijn dood…’, zeur ik opnieuw. “Niet omdat jij van die flauwe opmerkingen maakt, maar ik ben me serieus aan het oriënteren op een nieuwe job. Want wij hebben bij GGN de afspraak dat we bij het bedrijf blijven tot we zestig jaar zijn en dan verkopen we de aandelen aan de andere aandeelhouders.” ‘Maar dan hoef jij toch niet meer…’, plaag ik verder. “Ik ben me serieus aan het oriënteren op werk als bijvoorbeeld commissaris in de zorg of onderwijs.” ‘Wilt u uw hoofd wel een beetje recht houden, vraagt Maikel Assink tussendoor. Keizer: “Ik heb veel gekregen van de maatschappij, ik wil ook graag wat teruggeven. En in de commissariaten die ik tot nu toe had, was het halen en brengen.” En passant vertelt hij ook over de drukke tijden bij het bedrijf. Maar het is ook niet alles goud wat er blinkt. “We hebben zelfs een moeilijk jaar achter de rug, omdat de ambtelijke tak van ons bedrijf veel minder werk kreeg als gevolg van de verhoging van de griffierechten; mensen denken heel lang na of ze wel een zaak uit handen moeten geven om daarmee naar justitie te gaan. Daarnaast zijn wij een arbeidsintensief bedrijf, we maken nu pas de stap naar serieuze automatisering in ons bedrijf. Wij zijn ons bedrijf aan het klaarmaken voor de jaren 2015 tot 2020. Er werken nu nog zo’n 1500 mensen (omgerekend ca. 1250 fte’s) bij ons bedrijf, maar dat zullen er naar verwachting minder dan duizend worden. Daarom ben ik ook aan het zoeken naar nieuwe business voor ons bedrijf. We zijn bezig met het opzetten van een keten van facturatie- en debiteurenbeheer. Nee, niet alleen grote bedrijven en niet alleen als klanten niet betalen. Ik wil het zo organiseren dat als jij klant van mij bent, jij mij informeert over het interview dat je met Henk Keizer heb gemaakt, dat ik dat voor jou bij Twentevisie declareer, ik zorg dat die factuur wegkomt, dat hij betaald wordt en dat het geld op jouw rekening komt. Juist de markt van zzp’ers is voor ons interessant, zij moeten na een week hard werken in het weekend de administratie doen. Wij zijn bezig met een app en je hoeft alleen informatie over de klant aan te leveren.” We praten over het vervagen van normen en waarden, vooral in deze economisch lastiger tijden. “Juist in onze sector is dat belangrijk. Mensen die niet betalen hebben een probleem. Of het door hun eigen stomme schuld is of door iets anders maakt niet uit.
Nog geen reacties