Schuivende panelen in Twente oftewel ‘Henk Bolk for President’
Henk Bolk
Op vrijdag 7 juni wordt in Almelo de belangrijkste haringparty van Twente gehouden. Bij Henk Bolk in Almelo. Waar hij vroeger bij wijze van spreken moest smeken of ‘ze’ naar zijn feestje kwamen, bellen de gedeputeerden, burgemeesters, ondernemers nu Henk Bolk of ze alsjeblieft mogen komen. Logisch, want het is altijd handig een relatie te hebben die contacten heeft in het torentje…
De Vries zal gezellig met Henk Bolk een harinkje happen, Rutte de hele middag voor de voeten lopen en we mogen hem geen crimineel (meer) noemen
Voorafgaande aan de haringparty organiseert Bolk ’s middags een soort van miniseminar. In de grote vergaderkamer komen collega’s en mensen die Bolk na aan het hart liggen, praten met zijn gasten. En de sprekers zijn vaak ministers, topondernemers of bijvoorbeeld de vroegere verkeersofficier Spee. Bolk heeft contact met iedereen; op 7 juni houdt Joop Munsterman een presentatie, maar ook Pieter van Vollenhove. Recentelijk opende toen nog Prins Willem Alexander ‘zijn’ overslagterminal in Hengelo. Toen de prins op het allerlaatste moment afzegde, haalde Bolk hem over een dag eerder te komen en hij regelde meteen een filmploeg die de opening vastlegde zodat de bezoekers tijdens de officiële opening het filmpje gepresenteerd kregen. Eerder kreeg Bolk voor elkaar dat Melanie Schultz, de minister van Infra, zich persoonlijk ging bemoeien met de kapotte sluis bij Eefde. “Ik heb haar gebeld en ik heb gezegd ‘Melanie, er liggen dertig, veertig schepen achter die sluis daar. Die kunnen helemaal niks meer beginnen. Ik vind dat je daar zelf moet gaan kijken. Er moet wat snelheid in komen’. En inderdaad, dat heeft geholpen.”
Han ten Broeke.
De VVD is loyaal aan mensen die loyaal zijn aan de partij. Bovendien willen de ministers graag met echte ondernemers praten; aangestelde directeuren van bedrijven of organisaties zien ze al te vaak. Het begon bij Bolk met Han ten Broeke die hem om hulp vroeg bij zijn verkiezing. Nadien hebben alle partijprominenten hun gezicht in Almelo laten zien en Mark Rutte probeert altijd het haringfeestje bij te wonen. “Ik ben redelijk bevriend met Mark Rutte. Hij komt twee, drie keer per jaar naar Almelo. Zo ook op zondagmiddag 23 december. Toen zijn we even naar Freek Buitenweg gegaan. Buitenweg is een bekende man in Almelo met de vreselijke ziekte ALS. We hebben bij hem een uur zitten praten en van het een kwam het ander, zo ook dat benefiet. Rutte bood aan als veilingstuk een bezoek aan het torentje.” Met Jan Smit als veilingmeester is het kavel twee keer verkocht, Loek de Vries van TenCate bood 36.000 en later is het nog een keer verkocht aan Jan Torny. Als chauffeur/organisator heeft Bolk inmiddels de twee verkochte bezoekjes aan Den Haag erop zitten. En De Vries stuurde al zijn vrienden een kiekje waaruit moet blijken dat hij het Rutte nog één keer uitlegt… 14,2 miljoen. We vermoeden dat die 36 mille voor het bezoekje aan Rutte ook in dit geval niet door De Vries zelf maar door ‘zijn’ bedrijf is opgehoest. Net als de 1,2 miljoen die De Vries aan de fiscus moest betalen vanwege mogelijke belastingfraude in de jaren negentig met Spinnerij Nijverdal.
Bolk heeft contact met iedereen; op 7 juni houdt Joop Munsterman een presentatie, maar ook Pieter van Vollenhove
Altijd wat met De Vries die eerder zichzelf en TenCate in de problemen bracht met het project United Fabrics, waarmee hij met een aantal ‘vrinden’ TenCate zou gaan kopen via het inmiddels ter ziele gegane Textielgroep Twenthe. Het maandblad Quote heeft uitgerekend dat De Vries in de afgelopen dertien jaar bij TenCate aan salarissen, bonussen, pensioenen en aandelen voor 14,2 miljoen bijeen heeft gegraaid. Daar zal die 1,2 miljoen compensatie nog wel niet in verwerkt zitten, vermoeden wij zo… De winst van TenCate van 2013 (4,6 miljoen) was tien procent lager dan in 2011 -(5,1 miljoen) en in 2013 had het dus sowieso 1,2 miljoen hoger kunnen zijn… Anno 2013 is De Vries met een inkomen van pakweg 2,3 miljoen euro een van de best verdienende bestuurders van Nederland. Logisch, voor zo’n man ga je toch door het vuur als Raad van Commissarissen. Toch ook maar even het Openbaar Ministerie gebeld over het afblazen van de vervolging na al die jaren. Daar laat een woordvoerder weten dat ze De Vries niet strafrechtelijk zouden vervolgen als hij met de enige benadeelde partij tot overeenstemming zou komen. Dat is niets anders dan klassenjustitie, want die coulance is voor maar weinigen weg gelegd in dit land. Hij krijgt wel vaker zijn zin; het is aan de inwoners van Hellendoorn toch ook niet uit te leggen dat de gemeenteraad per kerende post akkoord is gegaan na dreigementen over verhuizen van TenCate omdat het bedrijf een rioolrekening van een half miljoen opgelegd kreeg. En niet omdat het water dat het bedrijf loost zo schoon was. En wie betaalt die rekening nu? Natuurlijk, de inwoners… De Vries zal gezellig met Bolk een harinkje happen, Rutte de hele middag voor de voeten lopen en we mogen hem geen crimineel (meer) noemen.
Henk Bolk bij De Roskam
Bolk doet achter de schermen veel meer. Zo zou het weekblad De Roskam al jaren geleden failliet zijn gegaan als Bolk niet was bijgesprongen. Met advertenties, maar sinds enige jaren maakt De Roskam ook het personeelsblad van de transporteur. Of liever gezegd, dat doet de enige redacteur in vaste dienst Simon Dirks van wie het contract als gevolg van het falende beleid is geminimaliseerd tot acht uur, waarschijnlijk om vooral het Bolk-blad te maken en daarmee de geldstroom naar het weekblad op gang te houden. In deze uitgave treft u trouwens ook de eerste bijdrage van Simon Dirks aan, een verhaal over de huisbaas van De Roskam, een stuk dat de hoofdredacteur liever niet in zijn eigen krant plaatste.
Nog geen reacties