SAX

Dirk Pilat en Raymond Moelard: Duurzaam adviseren en overtuigen

DirkPilat en RaymondMoelard

In het kort
Namen: Dirk Pilat en Raymond Moelard
Leeftijd: 38 en 37
Functie: DGA EnerDeCo
Opleiding: Werktuigbouwkunde
Afgestudeerd: 1999

Hun bedrijf zit letterlijk driehoog achter in Enschede. Op de website maken ze reclame voor zichzelf met de slogan ‘Wij steken energie in uw besparing’. Dirk Pilat en Raymond Moelard adviseren bij verduurzaming van woningen en utiliteitsgebouwen. Het opzetten van het bedrijf in 1999 was hun afstudeerproject.

“Het was de tijd dat de markt schreeuwde om goed gekwalificeerde mensen van hts-en universitair niveau.” Het idee voor het bedrijf kwam zelfs van Saxion, dat ondernemende studenten stimuleert tot meer dan alleen loondienst. De opleiding was prima en het werk is leuk, vinden de heren die elkaar tijdens de studie op Saxion leerden kennen. “Na het afstuderen hebben we gebruik kunnen maken van een kantoorruimte in het voormalige hts-gebouw aan de Boulevard. Dat was onderdeel van de TOP-regeling (Tijdelijke Ondernemers Plaatsen) van Saxion en de UT. Na inzending van een businessplan kregen we een kantoorruimte en een renteloze lening. Dit heeft de start aanzienlijk vereenvoudigd. Het starten van een bedrijf is, zo net na de studie en met weinig vaste lasten,
eenvoudiger dan op latere leeftijd. Na de opstartperiode hebben we nog veel met Saxion samengewerkt. Bijvoorbeeld bij het begeleiden van projecten of om gebruik te maken van stagiaires. De laatste jaren is het contact wat verwaterd.”

Subsidies

De opleiding en het werk behelzen meer dan passen en meten en het verschil uitrekenen tussen een gewone en een hoogrendementsketel voor een pand. Om over de toegevoegde waarde van dubbel glas nog maar te zwijgen. “Dan praat je ook over het comfort van het binnenmilieu, de gezondheid, het onderhoud.” En dat is niet onbelangrijk, aangezien EnerDeCo vooral voor woningbouwcorporaties en andere vastgoedpartijen (zoals Achmea, dat voor het pensioenfonds veel kantoren beheert, gemeenten, de Rijksgebouwendienst) werkt. De huurder moet de aanpassingen ook willen, want hij gaat via de huur de rekening van EnerDeCo betalen. Wat hij dan weer via de energierekening terugverdient. Met als extraatje dus de verbetering van het wooncomfort. EnerDeCo deed wel klussen in de nieuwbouw, maar de afgelopen jaren lag dat helemaal stil. Links en rechts verschijnt nog wel wat nieuws. Langs de A28 in Zwolle, bij de Zuiderval in Enschede, toevallig tegenover het onderkomen van EnerDeCo, waar zeer duurzame kantoorpanden zijn verrezen waar Ten Kate Huizinga en Arke de hand op hebben gelegd. Duurzaam, geluidsarm, onderhoudsarm, energiezuinig. En VolkerWessels is met particuliere woningen bezig die helemaal geen energie meer gebruiken. Het succes van windmolens en zonnepanelen is voor een groot deel te danken aan de gulle hand van subsidie uitdelen. Soms. En dan weer niet. Je kunt op het overheidsbeleid geen peil trekken. “Wij hebben veel te danken aan subsidies, de start van het bedrijf kwam daardoor in een versnelling. Ik ben blij dat we er nu niet meer afhankelijk van zijn. Ik zou ook niemand aanraden om in trajecten te stappen waarbij je van subsidies moet leven, want daarin is Nederland heel wispelturig.” EnerDeCo heeft er zelf ook de nadelen van ondervonden. In 2008 werkten er bij het bedrijf bijna dertig man, nu nog twaalf. “Dat is voor ons tweeën een veel mooiere omvang. Vijf procent van de omzet is afhankelijk van subsidies, 95 procent gaat helemaal buiten subsidieland om.”

Overtuigen

Op dit moment werkt EnerDeCo aan een groot project voor woningcorporatie De Woonplaats in Enschede. Honderd woningen worden gerenoveerd en aan EnerDeCo de vraag om een pakket van maatregelen dat het wooncomfort verhoogt en de energiekosten verlaagt. “Wij bepalen dan samen met een aantal uitvoerende partijen – de aannemer, de installateur – wat voor pakket van maatregelen we nu het beste kunnen toepassen. Welke isolatie wel, welke isolatie niet, welke warmteopwekkingssystemen gaan we toepassen en hoe gaan we die bewoner daar ook nog van overtuigen.” Niet geheel onbelangrijk: “Zeventig procent van de bewoners moet akkoord zijn. Dat betekent dus dat je de huurders moet overtuigen van het nut. Dat is vaak geen probleem, hoor. We horen vaak achteraf van huurders: dit had ik eerder gewild, die paar euro die ik meer betaal, is het mij meer dan waard.” “Vroeger werd door de woningcorporatie vooral naar de prijs gekeken. Tegenwoordig worden we gevraagd om ideeën, innovaties en vragen over onderhoud en de meerwaarde van de woningen. Dat geeft een andere dimensie aan dat soort trajecten en ik denk dat onze rol daarin nog wel zou kunnen groeien.”

Zonnepanelen

“We weten vrij nauwkeurig wat zonnepanelen opbrengen. Of de zon moet echt in een bepaald jaar veel minder gaan schijnen.” De opbrengst is afhankelijk van de kwaliteit van de zonnepanelen. Wij zijn objectief en ons belang is altijd het belang van de eindgebruiker. Wij zijn niet gelieerd aan een toeleverancier van zonnepanelen. Het is onze taak om goed, objectief advies te geven aan de eindgebruiker. Voor sommige opdrachtgevers werken wij al jaren. Die hebben dus gemerkt dat ons advies loont. Dat is beter dan snelle winst op de korte termijn en mensen die de situatie te positief voorstellen.” Het blijkt trouwens dat mensen van wie de woning is gerenoveerd ‘ineens’ veel bewuster omgaan met energie.

Huurmaximalisatie

Woningcorporaties moeten meer belasting gaan betalen. Moelard en Pilat zijn niet bang dat deze opdrachtgevers renovaties voor zich uit schuiven. “Tot op heden zijn de verbeteringen aan de woning doorbelast aan de huurder en zolang die huurverhoging minimaal gelijk is aan de energiebesparing, blijft het ook voor de bewoner interessant. Waar ze naar toe willen, is dat de huur straks gemaximaliseerd wordt. Als de verbeteringen niet meer in de huur kunnen worden verwerkt, wordt het een probleem voor ons. Dat is precies de reden dat corporaties nu voorzichtiger zijn. Wij merken de eerste nadelige gevolgen van dat gewijzigde overheidsbeleid. Anderzijds, wij leveren de woningbouwcorporatie ook geld op: de hoogte van de huur is afhankelijk van een puntensysteem en het energielabel speelt daarin een belangrijke rol.” Plagend: als jullie echt zo goed zijn, waarom kom ik jullie dan niet in heel Nederland tegen? “Een van onze grootste opdrachtgevers is woningbouwcorporatie De Key in Amsterdam. We rijden heel vaak achter een stoet aannemersbusjes naar Amsterdam. Nee hoor, we werken in het hele land, tot aan Terneuzen aan toe.”

Vorige bijdrage

Drie miljoen euro FC Twente, toppers kijken bij Heracles

Volgende bijdrage

Sms’je voor Erik ten Hag

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *